Vinakoper obeležil 70. obletnico delovanja - Vinakoper
Show menu

Vinakoper obeležil 70. obletnico delovanja

Down to content

Vinakoper obeležil 70. obletnico delovanja

8. 11. 2017

Koprska klet Vinakoper d.o.o.  v letošnjem letu obeležuje 70-letnico svojega obstoja. Včeraj smo visok jubilej obeležili na sedežu družbe, in sicer v prostorih kleti. Praznovanje je potekalo v družbi poslovnih partnerjev in prijateljev kleti.

Prijetno proslavo so popestrili pevke in pevci MePZ Obala, vrhunska zasedba Kranjci ter klapa Solinar v kateri prepeva tudi prvi mož Vinakopra Robert Fakin.

Zgodba Vinakopra se je začela leta 1947 z ustanovitvijo podjetja Vino, ki je imelo glavno klet v tunelih pod Belvederjem v Kopru. V 50. letih so zgradili novo klet. Danes ima Vinakoper kar 570 hektarjev lastnih vinogradov.

Glavni enolog kleti Boštjan Zidar je ob tej priložnosti pohvalil vse svoje sodelavce, brez katerih si Vinakoper  letos ne bi prislužil laskavega naziva Vinar leta.

"Za vsakim uspehom kleti Vinakoper stoji veliko ljudi. V čast mi je, da sem del te zgodbe“ Glede letnika 2017 je povedal: „V primerjavi z lanskim letnikom bo v letošnjem več elegance, svežine, bolj bo saden in prijeten, tudi mogoče na alkoholni stopnji malo nižji, kar je pa seveda prijetno, da bomo lahko popili tudi kozarec več".

"Brez zadržkov lahko trdimo, da je Vinakoper srce istrskega in slovenskega vinogradništva. Zgodba Vinakopra je plod trdega dela sedanje in prejšnjih ekip, ki so si prizadevale za dvig pivske kulture in kvalitete vina tako v Istri kot po vsej Sloveniji " je v svojem nagovoru povedal direktor Vinakoper Robert Fakin.

Tudi sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano magistra Tanja Strniša je v svojem govoru pohvalila delo Vinakopra in čestitala ob 70. obletnici delovanja.

V dolgoletni zgodovini se je podjetje večkrat preoblikovalo, največji korak in spremembo pa predstavlja zagotovo dvig kakovosti vin, ki jih v kleti pridelujejo in uveljavitev blagovnih znamk. Na različnih domačih in mednarodnih ocenjevanjih je klet v tem letu  prejela več kot 50 odličij in hkrati postala Vinar leta 2017.

Ob ustanovitvi podjetja leta 1947 je bil njegov poglavitni smoter prodaja vina na tuje trge, ki je bilo zaradi vzpostavitve meje med Koprom in Trstom, ki je takrat predstavljal največji trg za prodajo istrskih vin, onemogočeno. Vino za pretovor in nadaljnjo prodajo je bilo shranjeno v tunelih pod starim koprskim mestnim jedrom. Že leta 1948 pa Istrski okrožni ljudski odbor izda gradbeno dovoljenje za gradnjo nove kleti na današnji lokaciji. Ob dograditvi, leta 1953, je bila kapaciteta kleti 3 milijone litrov. Skozi desetletja se je podjetje večkrat preoblikovalo, danes pa je klet organizirana kot družba z omejeno odgovornostjo.