Svet refoška prihaja v Izolo - Vinakoper
Show menu

Svet refoška prihaja v Izolo

Down to content

Svet refoška prihaja v Izolo

23. 1. 2019

V soboto, 9. februarja, bo popoln dan za refošk. V Manziolijevi palači bo potekal peti mednarodni festival vin Refuscus Mundi, ki bo posvečen vinom iz sorte vinske trte refošk. Na festivalu bomo svoja vina predstavili vinarji iz slovenskih vinorodnih okolišev Slovenska Istra in Kras, ob nas pa še kolegi iz Italije in Hrvaške. 

Prav naša klet Vinakoper, ki pridela največ refoška na svetu, zajema celotno paleto refoškov. Predstavili bomo refoške različnih letnikov in načinov pridelave. Refošk je najbolj razširjena rdeča sorta v Sloveniji in najbolje prodajano sortno vino v njeni zgodovini. Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov refošku pripisujejo blagodejne lastnosti.

V Vinakopru stremimo k izobraževanju ljubiteljev vin in s predavanji v sklopu WineAcademy bo na ta dan organizirana vodena degustacija izbranih refoškov, ki jo bo vodil glavni enolog kleti Boštjan Zidar.

Že dopoldan istega dne, med 9.30 in 13. uro, pa bo v Kopru potekala mednarodna strokovna konferenca Refošk gre v svet (Lokalna vina na globalnem trgu), na kateri bodo poznavalci osvetlili prodajne priložnosti vin iz sorte refošk. Kot govorci bodo nastopili Borut Fakin (Slovenija, direktor Vinakoper), Karmen Novarlič (Slovenija, Slovenska turistična organizacija), Maurizio Felluga (Italija, klet Livio Felluga), Jay Wisniewski (ZDA, Indie Wineries), Denis Ivošević (Hrvaška, direktor Turističnega združenja Istre) in Svetozar Raspopović (Slovenija, restavracija As iz Ljubljane).

Vabljeni na kraljevi kozarec!