Hrana - Vinakoper
Show menu

Hrana

Down to content

Simbioza vina in hrane

Veliko je bilo že povedanega o kombinaciji hrane in vina. Dolgo je veljalo pravilo, da se bela vina priležejo lažji hrani z bolj nežnimi okusi, medtem ko rdeča, bolj strukturirana vina postrežemo k močnejšim jedem bolj polnih okusov. Če se v osnovi držite tega načela, ne morete zgrešiti, vendar poleg same osnove postrežene jedi upoštevajte tudi prevladujoče začimbe ter morebitne omake ali polivke.

Seveda pa ne prezrite pomembnega dejstva. Ob hrani si privoščite vino, ki vam je všeč. Odkrili boste nove kombinacije okusov, ki vas bodo morda presenetile, pa se jim vsekakor ne boste mogli odreči.

Prigrizki

Slani prigrizki so vedno dobrodošla popestritev prijetnega druženja. Postrezite jih kot aperitiv, ki bo zbudil brbončice in jih pripravil za nadaljnje uživanje ob pestrih okusih bogate večerje, kot male zalogajčke tekom družabnega večera ali kar tako, ob posedanju na domačem kavču. Zraven izberite primerno lahko in sveže suho vino, ki ne bo ustvarilo prevelike nadvlade okusa.
Poglejte vina

Ribje jedi

Ribje jedi na mizo pripeljejo lahke in bolj sofisticirane okuse, ki se do popolnosti razvijejo le, če jih ne prekrijete s pretiranimi kontrasti ali kombinirate z močnimi polnimi okusi prilegajoče se postrežbe. Če želite oplemenititi okus vrhunskih ribjih jedi, se odločite za lahka in sveža bela vina, ki bodo odlično pospremila jed, ne da bi pri tem prekrila njenega okusa.
Poglejte vina

Solate in zelenjava

Za glavno jed na osnovi zelenjave običajno velja, da je lažja ter bolj nežnega in svežega okusa. V kolikor izbor začimb ter omake ali preliva ne zaznamuje celotne izkušnje jedi, morate pri izboru vina, ki ga želite postreči ob jedi, paziti, da ne prevlada nad samo jedjo. Izberite lažja in bolj sveža vina nežnih okusov, ki bodo vaše brbončice pripravila na polno okušanje postrežene jedi.
Poglejte vina

Belo meso

Jedi na osnovi belega mesa so običajno tudi lažje in bolj blagega okusa. V kolikor belo meso ne začinite z močno prevladujočo začimbo, se odločite za vina nežnih podtonov. Če k belemu mesu postrežete bolj markantno omako, pa si lahko privoščite tudi nekoliko bolj strukturirana vina, ki bodo soustvarila odlično fuzijo okusov.
Poglejte vina

Rdeče meso

Pri rdečem mesu prevladujejo močnejši in bolj polni okusi, jedi pa so pogosto bolj dominantnega značaja. Običajno so to osrednje jedi pogostitve, s katerimi dosežemo vrhunec razvajanja brbončic. Ker gre za kombinacije okusov, ki že same po sebi ustvarjajo raznolik spekter gurmanskih doživetij, se k takim jedem najbolj prilegajo polna in strukturirana vina z izrazito večplastnostjo. Izberite vino, ki bo s svojo prominentnostjo odlično dopolnilo izbrano jed.
Poglejte vina

Sladice

Okusen obrok se vsekakor spodobi zaključiti z najljubšo sladico. Naj bo ta na sadni, čokoladni ali kremni osnovi, sladica vedno predstavlja piko na i vsakega gurmanskega razvajanja. Ne glede na to, ali si boste sladico privoščili ob koncu bogate večerje ali kar tako, za vmesno sladko razvajanje, pri izbiri spremljajočega vina vedno velja eno pravilo: čim slajša je sladica, tem slajše naj bo vino. Vendar pozor, tudi tukaj je priporočljiva zmernost. Presladka kombinacija namreč ni prav nič prijetna in pogosto povzroča pekoč občutek v ustih.
Poglejte vina

Sadje

Ob koncu pestre in bogate večerje se pogosto prileže sveže in sočno sadje. Zagotovo ne boste zgrešili, če se boste pri izboru osredotočili na lokalno sezonsko ponudbo. Pred postrežbo pa ga tudi rahlo ohladite, saj bo tako še toliko bolj prijetno za uživanje. Ko ob sadju postrežete vino, vedno pazite na spajanje okusov ter na uravnovešenost kislosti in sladkosti. Le tako boste dosegli, da eno ne bo prevladalo nad drugim in okusi se bodo lepo dopolnjevali.
Poglejte vina