Sorte grozdja - Vinakoper
Show menu

Sorte grozdja

Down to content

Refošk

Po njem Slovensko Istro imenujemo tudi Dežela refoška, kot kraljevsko vino pa ga je pred več kot 300 leti opisoval že znameniti koprski škof, Pavel Naldini. Avtohtona rdeča vinska sorta severozahodne Istre se ponaša z intenzivno rubinasto barvo z intenzivnimi violičnimi odtenki, ki s svojim bogatim, svežim in pristnim okusom nepogrešljivo popestri široko paleto jedi. Refošk je eno izmed treh prvokategornih vin z največjo vsebnostjo antioksidantov in drugih zdravilnih snovi v svetu. Vse to uteleša njegovo ime: Re (del) Fosco ali kralj med temnimi. Sorta je prisotna na večini naših leg. Tej sorti v kleti Vinakoper posvečamo veliko pozornost. Ljubiteljem vina jo ponujamo v različnih polnitvah: kot vrhunski refošk klasične predelave, kot kakovostni refošk ali kot sladki refošk, refošk Rex Fuscus ter v prestižni liniji Capris in Capo d'Istria.
Poglejte vina

Malvazija

Tradicionalno in vedno bolj cenjeno, belo istrsko sorto z izrazito cvetico in polno aromo naj bi v 13. stoletju v naše kraje prinesli iz Peloponeza. Malvazija obilno rodi na flišnatih tleh in je prisotna na večini leg Vinakoper, največ na obmorskih legah Škocjan, Debeli rtič in Sečovlje. Svežo vrhunsko malvazijo polnimo spomladi po trgatvi, barikirano v liniji Capo d'Istria pa leto in pol po trgatvi. Ponujamo jo tudi kot kakovostno vino ali kot pozno trgatev.
Poglejte vina

Rumeni muškat

Muškati se v svetu zelo uveljavljajo in to od izredno suhih iz doline Loare (Muscadet) do visokoalkoholnih z juga Francije. Na naših tleh odlično uspeva na legi Purissima. Muškat ponujamo v dveh vrhunskih sortnih polnitvah: kot aperitivni (suhi) Rumeni muškat in kot desertni Sladki muškat ter kot del zvrsti Capris Plemenito belo. 
Poglejte vina

Merlot

Na področju Bordeaux gojijo na eni strani reke cabernet sauvignon, na drugi merlot. Ta daje v primerjavi s cabernet sauvignonom bolj zaokrožena vina z mehkejšimi tanini. Na splošno je bil merlot v Sloveniji sprejet pred cabernet sauvignonom, zato ga imamo tradicionalno v vinogradih že dlje časa. Največ ga pridelamo na legah Purissima in Debeli rtič. Merlot ponujamo kot kakovostno vino ter v linijah Capris in Capo d'Istria.
Poglejte vina

Cabernet sauvignon

Cabernet sauvignon je prisoten povsod po svetu, a bordojske slave, kjer ga poznajo že stoletja, ne bo dosegel zlepa. Vinakoper ima eno daljših tradicij vzgoje cabernet sauvignona v Sloveniji, saj ga pridelujemo že od 1955. leta, zlasti zadnja leta pa dosegamo zavidljive uspehe. Največ ga pridelamo na obalnih legah Debeli rtič, Purissima in Hrvatini, saj mu ustreza bližina morja. Na višinski legi Labor pa dobi močan karakter, ki mu da izrazit istrski pečat. Poleg redne sortne polnitve je od letnika 1998 tudi v prestižni liniji Capo d'Istria, v zvrsti s shirazom pa od letnika 1999 tudi v gastronomski liniji Capris.
Poglejte vina

Shiraz

Avstralija je v svet vinarstva prodrla predvsem s syrahom ali shirazom, kot ga pri njih imenujejo, čudežnim rdečim vinom, ki je združeval eleganco, lahkotnost, gostoto v ustih, ki bi jo lahko grizel, sadnost arom in začinjenost okusa. Syrah je sedaj razširjen po vsem svetu, tradicionalnemu francoskemu iz doline Rone pa so se potrojile cene. Pri nas smo ga poskusno posadili na Debelem rtiču. Polnimo ga kot sortno vino, v vrhunski kakovosti, v zvrsti s cabernet sauvignonom v okviru gastronomske linije Capris, svoje mesto pa ima tudi v prestižni liniji Capo d’Istria.
Poglejte vina