Tip - Vinakoper
Show menu

Tip

Down to content

Bela - sveža sadna in dišeča

V naši kleti smo najbolj ponosni na avtohtono Malvazijo in Rumeni muškat, Chardonnay, Sivi pinot, imamo pa tudi Beli pinot ter Sauvignon. 

Belo vino je pridelano iz grozdja belih sort. Pri pridelavi belih vin grozdja praviloma ne maceriramo, vsaj ne dlje časa. Odcejano drozgo stisnemo in tako dobimo mošt. Po končani fermentaciji dobimo tako imenovano mlado vino, ki ga je potrebno skrbno negovati, da dozori v vino želene kakovosti. 

Poglejte vina

Rdeča - sočna, globoka, strastna

Kdo ne pozna  avtohtoni koprski Refošk, Cabernet sauvignon, Merlot, Shiraz, Cabernet franc,  Modri pinot ter avtohtono posebnost Cipro. 

Rdeče vino je pridelano iz grozdja rdečih sort. Pri pridelavi rdečih vin za drozganjem sledi maceracija, ki lahko traja več dni. Omogoča nam podaljšan stik grozdnega soka s trdnimi deli grozdne jagode, predvsem z jagodno kožico. S tem je omogočena izrazitejša ekstrakcija barve, arom, taninov in drugih snovi iz grozdne jagode v mošt. 

Poglejte vina

Rosé - modna, razigrana

V naši kleti pridelujemo vina rosé iz avtohtone sorte Refošk iz Merlota in Maločrna. Pridelujemo vino rose in rose penino. 

Rosé vino je pridelano iz grozdja rdečih sort, po metodi pridelave belih vin. Pri taki pridelavi vin grozdja ne maceriramo ali ga maceriramo zelo kratek čas, da izluži nežno barvo. Odcejano drozgo stisnemo in tako dobimo mošt roza barve. 

Poglejte vina

Penine - skrivnostne in iskrive

V naši kleti celo paleto charmat penin Capris. Tako iz belih kot rdečih sort . Imamo pa tudi klasično zrelo penino.

Penine so peneča vina, pridelana iz kakovostnih belih ali rdečih sort s posebno tehnologijo, ki jim daje karakteristične organoleptične lastnosti in posebno sestavo. Poznamo več postopkov za pridelavo penin, najbolj uporabljena pa sta klasična metoda (vrenje v steklenici) ali charmat metoda (vrenje v visokotlačnih tankih). Za obe metodi se osnovno vino skrbno pripravi z izbranim grozdjem, stiskanjem z nizkim pritiskom ter fermentacijo pri nizki temperaturi. Tehnološki postopek vrenja in zorenja penin po klasični metodi traja najmanj 12 mesecev, naše klasične penine zorijo dlje od (od 3 do 7 let). Pri charmat metodi traja postopek zorenja minimalno 6 mesecev. 

Poglejte vina

Sladke posebnosti - dišeče, toplo, unikatno

V naši kleti imamo pester izbor sladkih vin v liniji Zakladi Istre … od Sladkega muškata pa do Malvazije (pozna trgatev), Sladkega refoška ter avtohtone posebnosti Cipra. 

Vina razvrščamo glede na različne kategorije, ena od teh je tudi sladkorna stopnja. V tej kategoriji imamo suha, polsuha, polsladka in sladka vina. Sladko vino ima 45 in več gramov nepovretega sladkorja na liter. Resna sladka vina so zelo kvalitetna in cenjena. Prav način in čas trgatve je tisto, kar daje tem vinom velikokrat posebno kakovost.