Novice

Naša zgodba Novice Katero vino sodi h kateri hrani?

Katero vino sodi h kateri hrani?

26.04.2022

Pravi sladokusci vemo, da je vino tisto, ki odlični hrani doda piko na i. A vsako vino ni primerno za vsako jed, pomembno je, da skrbno izberete žlahtno kapljico. V splošnem velja, da se bela vina priležejo k nežnejšim okusom, rdeča pa k močnejšim jedem polnih okusov. Če se držite tega načela, ne morete zgrešiti. Toda poleg same osnovne postrežene jedi je treba upoštevati tudi prevladujoče začimbe in morebitne omake ali polivke.

RAZVAJANJE S PRIGRIZKI

Slani prigrizki so dobra izbira za vsako priložnost: druženja, večere v dvoje ali čas zase. Postrežete jih lahko kot zalogajčke, ki bodo zbudili brbončice in vas pripravili na nadaljnje uživanje ob pestrih okusih bogate večerje. Ob slastnih prigrizkih se najbolje poda lahko in sveže vino, ki ne bo prevladovalo nad preostalimi okusi.

NEBEŠKE RIBJE JEDI

Morska hrana slovi po lahkih in bolj prefinjenih okusih, ki se do popolnosti razvijejo le, če jih ne prekrijete s pretiranimi kontrasti. Močna vinska spremljava hitro potepta nežen okus rib. Če želite oplemenititi okus vrhunskih ribjih jedi, se odločite za lahka in sveža vina, ki bodo odlično pospremila jed, ne da bi pri tem prekrila njenega okusa.

KATERA VINA KOMBINIRATI OB BELEM MESU?

Tako kot ribje so tudi jedi na osnovi belega mesa navadno lažje in bolj blagega okusa. Če v jedi ni uporabljenih močno prevladujočih začimb, si natočite kozarec vina nežnih podtonov. Če pa k belemu mesu postrežete močnejšo omako, si lahko privoščite tudi nekoliko bolj strukturirana vina, ki bodo soustvarila odlično fuzijo okusov.

SIMFONIJA RDEČEGA MESA IN POLNIH VIN

Pri jedeh z rdečim mesom prevladujejo močnejši in polnejši okusi. Navadno so to glavne jedi, s katerimi dosežemo vrhunec razvajanja brbončic. Kombinacije okusov na krožniku že same po sebi ustvarjajo raznolik spekter gurmanskih doživetij, ob njih pa se najbolj prilegajo polna in strukturirana vina z izrazito večplastnostjo.

TUDI ZELENJAVNE JEDI LAHKO OPLEMENITIMO

Tudi jedi na osnovi zelenjave so lažje ter bolj nežnega in svežega okusa. Če začimbe, omake ali preliv ne zaznamujejo celotne izkušnje jedi, se ob zelenjavnih umetninah najbolje podajo lažja in bolj sveža vina nežnih okusov, ki bodo vaše brbončice pripravila na polno okušanje postrežene jedi.

SLADKI UŽITKI

Okusen obrok se spodobi zaključiti z najljubšo sladico. Ob tem velja eno pravilo: čim slajša je sladica, tem slajše naj bo tudi vino. A žlahtno kapljico ob sladicah izbirajte zmerno; presladka kombinacija namreč ni prav nič prijetna in pogosto povzroča pekoč občutek v ustih.

ZAKLJUČNA OSVEŽITEV S SADJEM

Ob koncu slastne večerje se prileže sveže in sočno sadje. Med izborom se osredotočite na lokalno in sezonsko ponudbo, sadje pa pred postrežbo rahlo ohladite. Ko se odločate za vinsko spremljavo, bodite pozorni na spajanje okusov ter uravnovešenost kislosti in sladkosti. Le tako boste dosegli, da eno ne bo prevladovalo nad drugim in da se bodo okusi lepo dopolnjevali.

Košarica