News

Our story News V Vinakopru so se odeli v rožnato barvo

V Vinakopru so se odeli v rožnato barvo

01.06.2023

Letošnje leto so v največji istrski kleti posvetili rosejem. Linijo Capris so dopolnili z rosejem primovero, popolno preobrazbo pa je doživel tudi rose iz linije Koper. Prihajajo še novi rožnati mehurčki. 

Potem ko so v kleti Vinakoper lani predstavili prenovljeno linijo Capris, katere trdno jedro sestavljajo malvazija, refošk, cabernet sauvignon in merlot, so pred letošnjim poletjem prvič v zgodovini v to linijo dodali še rose. Prepričani so, da trend pitja rosejev pri nas šele prihaja, saj je v svetovnem merilu že nekaj let v vzponu.

»Pridelovalci roseja so ubrali podobno pot kot pred leti pridelovalci prosecca. Roseji bodo tako v svetovnem kot lokalnem pogledu v prihodnje še dodatno uspevali. Mi pa želimo biti zastavonoše, ki bodo spremenili pogled na rose tudi v Sloveniji. Zato smo se odločili za močan nastop, pravzaprav celo letošnjo kampanjo posvečamo rosejem. Spomladi smo trgu predstavili dva roseja, še en v mehurčkasti izvedbi pa bo pivcem na voljo pred poletjem,« je razložil glavni enolog Vinakopra Boštjan Zidar.

 

Sočen in eleganten rose primovero

V novem roseju primovero igra glavno vlogo refošk, dopolnjujeta ga cabernet franc in merlot. »Rose je zelo suh, ima le gram ostanka sladkorja, in živahne kisline (6,4 grama na liter vina, op. p.), kar  je za slovenski rose kar pogumno, a mednarodno gledano nič posebnega. Del roseja, 15 odstotkov, je zorel v barikih, a lesa ne zaznamo. S tem smo zgolj poudarili mineralnost, sočnost in eleganco. Brez težav ga spiješ dva kozarca tudi brez hrane,« je prepričan Zidar. 

Ker je baza roseja refošk, je treba biti zelo pazljiv pri stiskanju, da se ne izluži preveč barve in taninov. »Že pri dozorelosti grozdja je treba biti zelo pozoren. Tudi lege igrajo pomembno vlogo. Iščemo nizek pH, sočnost, kislino in sadnost. Vse to ima refošk. Edina težava je lahko barva, zato nežno stisnemo celo grozdje, uporabimo tako imenovano šampanjsko metodo. Pri vsem skupaj pa si pomagamo še z merlotom in cabernet francom, ki imata nekoliko šibkejši barvni odtenek,« je pojasnil enolog Rok Jamnik

Del refoška je, kot rečeno, prebil tudi v leseni posodi, kjer je tudi fermentiral in pozneje šest mesecev zorel na drožeh. »S tem je dobil prepotrebno svežino in mineralnost, kar je pomembno pri kombinaciji s hrano. Rose primovero lahko kombiniramo podobno kot penine – lepo se poda tudi k surovim škampom, lososu ali tuni,« je dodal Jamnik. 

Prenovljen je tudi rose iz linije Koper

Rose primovero je predvsem zaradi majhnega ostanka sladkorja in živahnih kislin namenjen restavracijam, medtem ko imajo malo manj izkušeni pivci na voljo prav tako prenovljeni rose iz linije Koper. Tudi v njem je baza refošk, dopolnjuje pa ga le merlot, brez cabernet franca.

»Pri liniji Koper smo vizualno povsem spremenili steklenico in etiketo. Zdaj je bolj atraktivna in bolj podobna vsebini – z vizualne plati so bolj poudarjene razigranost, aromatika in sadnost. Je pa ta rose, čeprav je ostanek sladkorja malo večji kot pri roseju primovero, še vedno suh,« je poudaril glavni enolog, ki ga veseli, da po roseju posega vse več pivcev moškega spola in da rose ni več deklariran kot žensko vino. 

V Vinakopru so sicer tudi doslej ponujali dva roseja – omenjenega v liniji Koper, ki je doživel preobrazbo, in penečega se v liniji Capris, ki je namenjen trgovinam. »Pred poletjem pa bo prišel na trg še rose v liniji Capris Marine, ki je namenjena restavracijam. Pridelan je iz refoška in merlota. Vsaka steklenica bo zapakirana v posebno škatlico, ki bo pozneje služila kot posoda za led, v katerem se bo hladila penina,« je razkril Jamnik.

Povzeto iz Ovinu.si / novinar: Vanja Alič / Fotograf: Vanja Alič, Jure Makovec

Celotno novico si lahko preberete na: https://www.ovinu.si/2099/V-Vinakopru-so-se-odeli-v-roznato-barvo?fbclid=IwAR3Dzq2igiB898_ej_-fo-XP-0xhQfz8gw2g7zhRlKsxq6hd1BkghMYD-ew

Cart