Novice

Naša zgodba Novice Prva slovenska vinoteka v ganski Akri: Vinakoper orje ledino slovenskim vinom na celini priložnosti

Prva slovenska vinoteka v ganski Akri: Vinakoper orje ledino slovenskim vinom na celini priložnosti

01.06.2022

Po tem, ko smo v začetku marca letošnjega leta v Gano pospremil svoj prvi kontejner vin, smo v ganskem mestu Akra (Accra)  odprli svojo prvo vinoteko. Tako hiter razvoj na afriškem trgu je spodbudil tudi velik interes, ki so ga domačini izkazali do istrskih vin, predvsem pa potencial razvoja, ki ga doživlja afriški trg. Otvoritveni dogodek je pritegnil tudi mnoge afriške poslovne veljake, ki so na otvoritvi lahko okušali slovenske vinske paradne konje izvoza na afriški trg. Z enajstimi izbranimi vini smo namreč slovensko vinsko tradicijo kot prvi v zgodovini predstavlja na afriškem trgu. Potencial je veliko večji, kot se morda zdi na prvi pogled, tako, da napovedujemo prodor v druga mesta Gane ter širitve izvoza izven meja.

 

»Afriški trg je velik izvozni potencial, še posebej zato, ker se kultura pitja vina pri njih šele razvija. V Vinakoper tako na trg vstopamo širše in gradimo tako prepoznavnost izjemnosti in kakovosti vin slovenske Istre, želimo pa doprinesti tudi k izobraževanju, torej poznavanju, razumevanju in tudi spoštovanju vrhunskih vin,« je povedal Borut Fakin, direktor Vinakoper. »Zato ob naši prvi vinoteki v mestu Akra, v kateri bodo naprodaj izključno vina Vinakoper ter ob njih izbrani prehranski izdelki iz Slovenije, predstavljamo tudi degustacijski prostor za druženje, spoznavanje vin, tudi šolanje.«

Avgusta v Gano nov kontejner, drugo leto novi afriški trgi

Če gre verjeti prvim odzivom kupcev, v Gani pritegnejo predvsem sadna, aromatična vina. Tako sta med bolj priljubljenimi vini Vinakoper muškatna penina in penina refošk iz linij penin Capris, zelo radi pa posežejo tudi po ostalih rdečih vinih ponudbe Vinakoper. Danes lahko kupci v Gani izbirajo med sedmini vini linije Koper (sivi pinot, malvazija, refošk, cabernet sauvignon, merlot in shiraz) ter štirimi peninami Capris (cuvée , refošk , muškat in rose).

Katera nova vina bodo poleg naštetih v Gano poslali avgusta, ko na pot krene novi kontejner, v Vinakoper še ne razkrivajo. Direktor Borut Fakin pa napoveduje: »S poslovnim partnerjem M&J PAPALA, s katerim smo vstopili na trg v Gani, za leto 2023 že načrtujemo širitev v državi Burkina Fasa ter Gabon. Prav tako pa so še letos v načrtu dodatne vinoteke v večjih ganskih mestih.«

Velik interes ganskih poslovnežev

Podporo vstopa slovenskih vin na afriški trg je s svojo udeležbo na otvoritvenem dogodku izkazal tudi predsednik Slovensko - Ganskega poslovnega kluba Gilbert Yelewere Mežnar, med gosti pa je bil tudi glavni izvršni direktor združenja industrij Gane, Twum Akowaboah. Poleg vin je udeležence dogodka navdušil tudi inovativni izdelek iz hiše Vinakoper – Esenca Istre, vsakoletno praznično presenečenje iz kleti Vinakoper, ki je tokrat nastala v sodelovanju s chefom Tomažem Kavčičem. Spoj kulinarične specifike Istre in izjemne esence cipra iz kleti Vinakoper je ponudil gastronomski presežek, kot ga v Gani niso vajeni.

Poleg vinoteke na voljo predvsem v HORECA segmentu

»S petkovo otvoritvijo je Vinakoper (in z njim Slovenija) dobil prvo slovensko vinoteko na afriški celini. Vinski trg se tu vse bolj razvija in raste in Vinakoper si prizadeva na trgu izboriti svoj pomemben delež. Prvi korak bo vstop v mrežo večjih hotelov in barov oziroma restavracij v mestu Akra, naslednjega pa bo predstavljal vstop v mrežo supermarketov, kot so Melcom, Shoprite in mnogi drugi,« je pojasnil uvoznik Nana Marvyna Onda, M&J PAPALA.

Afrika – celina priložnosti

Gana je z več kot 31 milijoni ljudi druga najbolj naseljena država v Zahodni Afriki, takoj za Nigerijo. Država ima demokratično ureditev na čelu s predsednikom, ki je tako vodja države kot tudi vodja vlade. Na račun vedno boljšega ekonomskega položaja in stabilne politike ima širši regionalni pomen. Je članica gibanja neuvrščenih, Afriške unije, Ekonomske skupnosti zahodnoafriških držav (ECOWAS), skupine G24 in Skupnosti narodov.

 

Košarica