Zgodovina
Sprehod skozi našo zgodovino
Naša zgodba Zgodovina

1947 - 1950

Ustanovljeno je podjetje VINO, veletrgovina z alkoholnimi in brezalkoholnimi pijačami d.z.o.z., registrirano pri Okrožnem sodišči Postojna z glavno kletjo v tunelih pod Belvederjem v Kopru.

Istrski okrožni ljudski odbor izda gradbeno dovoljenje za gradnjo nove kleti z zmogljivostjo 300 vagonov, 170 za rdeča in 130 za bela vina. Projekt vodi prof. ing. Milan Veselič, predstojnik Katedre za vinarstvo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani.

Začne se prva predelava grozdja.

1951 - 1955

Odprta je nova klet na današnji lokaciji.

V kleti postavimo takrat največji hrastov sod  v Evropi s prostornino 41.427 litrov.

Podjetje dobi novo ime: VINO-KOPER, veletrgovina z alkoholnimi in brezalkoholnimi pijačami. Začetek stekleničenja merlota, cabernet sauvignona, refoška in malvazije v buteljke. Zaradi velikega povpraševanja polnilnico opremimo z najsodobnejšo polnilno linijo nemške družbe Seitz, ki je druga takšne vrste v Evropi.

1956 - 1960

Prve polnitve vin Vinakoper v 2L steklenice.
Prve etikete za refošk, ki smo ga izvažali tudi v Trst.
Za izvoz polnimo tudi vino Cabernet.

1961-1970

Izvoz vina v Italijo, Nemčijo, Avstrijo, na Češko in Poljsko.

1971 – 1980

Druga večja širitev vinogradov v Šantomi, Škocjanu, Baredih, Debelem rtiču in na Purissimi.

Na najstarejšem Mednarodnem vinskem ocenjevanju v Ljubljani je naš Merlot prejel naziv ŠAMPIONA. 

1981 - 1990

Ustanovljeno samostojno podjetje VINAKOPER.
Prejeli smo zlato medaljo za Merlot

1991 - 1995

Na Mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu v Gornji Radgoni vino Capris rdeči 1989 prejme prvi naziv ŠAMPIONA ter PRVAKA SORTE.

Na mednarodnem vinskem ocenjevanju Challenge International du vin (Bourg, Francija) je z zlato  medaljo nagrajen Sivi Pinot.

Lansiranje blagovne znamke izbrane lege in najbolj znanih Chardonnay-ev iz leg Ricorvo in Labor

Prvič predstavljeni Capris Beli in Capris Rdeči

Na trg pošljemo prvo Malvazijo pozna trgatev z lege Labor

1996 – 2000

Obudimo tradicijo slovitega koprskega sladkega muškata in napolnimo prve steklenice penine.  

Sonaravna pridelava grozdja s prestrukturiranjem vinogradov. 

Odpremo nov vinotoč in novo prodajalno vin na današnji lokaciji. 

Pričetek zorenja vin po barik tehnologiji, v 225-litrskih hrastovih sodčkih. Razvoj najprestižnejše linije naše kleti Capo d'Istria.

Prva dobrodelna dražba barikov kleti Vinakoper. 

Po količini hektarov vinogradov, ki jih imamo v lasti, postanemo največji slovenski vinar. 

2001 - 2005

Na trgu predstavimo novo kolekcijo vrhunskih vin, namenjenih gastronomiji, linijo Capris.   

Refošk Capo d'Istria 1999 postane na Mednarodnem vinskem ocenjevanju v Ljubljani Šampion med rdečimi vini.

2006 - 2010

Vino Capris Plemenito belo je revija WINE SPECTATOR ocenila z 91 točkami in ga označila za izjemno, z vrhunskim značajem in harmoničnim stilom.

Odpre se prodajno degustacijski objekt Hiša refoška, posvečen kalju rdečih vin.

Capris Merlot 2005 postane Šampion ocenjevanja Mondial du merlot v Švicarskem Luganu.

Predstavimo prvo vino iz zbirke Istrski rubini.

Sladki muškat je izbran med 10  najbolje ocenjenih muškatov ocenjevanja Muscats du Monde, Francija

2010 - 2015

Odprtje zakladnice Istrskih rubinov.

Lansiranje Wineacademy Vinakoper – prijeten način izobraževanja o vinih.

Predstavljeni trije novi Istrski Rubini: Refošk 2011, Rdeči cuvee’ 2011 in Malvazija 2012.

Za tuje trge razvijemo novi blagovni znamki Rex in Purissima.

2015 - 2022

Leta 2017 obeležitev 70. obletnice – 70 let od ustanovitve; v vseh teh letih klet velja za gonilo razvoja istrske vinogradniške tradicije in se uvršča med najuspešnejša prehrambena podjetja v državi.

Pričetek celovite prenove prodajalne vin, restavracije in degustacijskih prostorov. Prvi je zaživel sodoben vinski butik, ki poleg vrhunskih vin in drugih kulinaričnih dobrot ponuja tudi novo degustacijsko izkušnjo.

Luč sveta ugleda tudi prenovljena restavracija, ki je dobila ime Kogo, kar v istrskem narečju pomeni »kuhar«. Restavracija Kogo, ki je del sklopa kleti Vinakoper, združuje istrsko in svetovno kulinariko v kombinaciji z vrhunskimi vini.   

Prenovimo degustacijsko salo (Hram) in na novo uredimo ekskluzivno manjšo degustacijsko sobo (VIP).

Z novimi trendi in inovativnimi izdelki kot so Esenca Istre, Altroke Istra, Vinakoper SPA in Vinakoper Gourmet dokažemo, da Vinakoper ni klasična vinska klet. Poleg tega smo pobudnik partnerskih povezovanj za razvoj panoge, uvajalec zelenih praks in družbeno odgovoren akter v lokalnem in širšem okolju.

Odpremo prvi dve prodajalni vin Vinakoper v tujini - v Vietnamu in Gani.

Košarica