Vinogradi

Sončne vinogradniške lege
Naša zgodba Vinogradi

Spoznajte vinorodni okoliš Slovenska Istra. Ima izrazito submediteransko podnebje, ki na višjih legah doseže do 330 m nadmorske višino, naredi pa tudi prehod v celinsko. To flišno območje eocenske starosti se razpostira na valovitih gričih vzdolž celotne slovenske obale, vse od krasnega Debelega rtiča pa do sanjskih Sečovelj.

Izjemne naravne danosti so skrbnim istrskim vinarjem omogočile močno tradicijo vinarstva in vinogradništva, ki jo v Vinakoper srčno nadaljujemo. Deset sončnih vinogradniških leg leži na 570 hektarjih istrske zemlje.

ODKRIJTE SORTE NAŠIH VIN

Negujemo tradicijo in v vinogradih ohranjamo klasične sorte. Obenem se spogledujemo z modernim in raziskujemo svetovno znane sodobne vrste. Številne prvorazredne trte v objemu sonca rodijo razkošno grozdje, polno okusa.

Kralj med temnimi: avtohtoni refošk

Po njem slovensko istro imenujemo tudi dežela refoška, kot kraljevsko vino pa ga je pred več kot 300 leti opisoval že znameniti koprski škof, Pavel Naldini. Avtohtona rdeča vinska sorta severozahodne istre se ponaša z intenzivno rubinasto barvo z intenzivnimi violičnimi odtenki, ki s svojim bogatim, svežim in pristnim okusom nepogrešljivo popestri široko paleto jedi.

Sorta je prisotna na večini naših leg, posvečamo ji veliko pozornost. Ljubiteljem vina jo ponujamo v različnih polnitvah: kot vrhunski refošk klasične predelave, kot kakovostni refošk ali kot sladki refošk, refošk Rex Fuscus ter v prestižni liniji Capris in Capo d'Istria.

Bela istrska sorta: priljubljena malvazija

Tradicionalno belo istrsko sorto z izrazito cvetico in polno aromo so v 13. stoletju v naše kraje prinesli iz Peloponeza. Malvazija obilno rodi na flišnatih tleh in je prisotna na večini leg Vinakoper, največ na obmorskih legah Škocjan, Debeli rtič in Sečovlje. Svežo vrhunsko malvazijo polnimo spomladi po trgatvi, barikirano različico v liniji Capo d'Istria pa leto in pol po trgatvi. Ponujamo jo tudi kot kakovostno vino ali kot pozno trgatev.

Posebno nežen: rumeni muškat

Muškati se v svetu zelo uveljavljajo in to od izredno suhih iz doline Loare (Muscadet) do visokoalkoholnih z juga Francije. Na naših tleh odlično uspeva na legi Purissima. Muškat ponujamo v dveh vrhunskih sortnih polnitvah: kot aperitivni (suhi) Rumeni muškat in kot desertni Sladki muškat ter kot del zvrsti Capris Plemenito belo. 

Tradicionalno razkošje: merlot

Na področju Bordeaux gojijo na eni strani reke cabernet sauvignon, na drugi merlot. Ta daje v primerjavi s cabernet sauvignonom bolj zaokrožena vina z mehkejšimi tanini. Na splošno je bil merlot v Sloveniji sprejet pred cabernet sauvignonom, zato ga imamo tradicionalno v vinogradih že dlje časa. Največ ga pridelamo na legah Purissima in Debeli rtič. Merlot ponujamo kot kakovostno vino ter v linijah Capris in Capo d'Istria.

Elegantno razvajanje: cabernet sauvignon

Vinakoper ima eno daljših tradicij vzgoje cabernet sauvignona v Sloveniji, saj ga pridelujemo že od leta 1955. Največ ga pridelamo na obalnih legah Debeli rtič, Purissima in Hrvatini, saj mu ustreza bližina morja. Na višinski legi Labor pa dobi močan karakter, ki mu da izrazit istrski pečat. Poleg redne sortne polnitve je od letnika 1998 tudi v prestižni liniji Capo d'Istria, v zvrsti s shirazom pa od letnika 1999 tudi v gastronomski liniji Capris.

Čudežno rdeče vino: shiraz

Avstralija je v svet vinarstva prodrla predvsem s syrahom ali shirazom, kot ga imenujejo pri njih. Čudežno rdeče vino je združevalo eleganco, lahkotnost, gostoto v ustih, ki bi jo lahko grizel, sadnost arom in začinjenost okusa. Syrah je sedaj razširjen po vsem svetu, tradicionalnemu francoskemu iz doline Rone pa so se potrojile cene. Pri nas smo ga poskusno posadili na Debelem rtiču. Polnimo ga kot sortno vino, v vrhunski kakovosti, v zvrsti s cabernet sauvignonom v okviru gastronomske linije Capris, svoje mesto pa ima tudi v prestižni liniji Capo d'Istria.

 

 

Košarica