Novice

Naša zgodba Novice ESENCA ISTRE: Zvezda vsake praznične mize

ESENCA ISTRE: Zvezda vsake praznične mize

02.12.2022

Kulinarična darila postajajo vedno bolj priljubljena. Kako ne bodo, saj nam zagotavljajo užitek v vseh pomenih: tako s svojimi okusi in aromami, kot tudi z vzdušjem, ki ga ob praznični mizi ustvarijo. Prijatelji, klepet, druženje, zabava – in v sredini vsega tega doživetja nekaj, kar to doživetje tudi poganja. Njegova esenca. Zakaj torej le-ta ne bi bila Esenca Istre, zvezda vsake mize, zvezda novoletnih daril iz kleti Vinakoper?

V kleti Vinakoper so skupaj z vrhunskim chefom Tomažem Kavčičem že drugo leto zapored ustvarili ekskluzivni paneton Esenca Istre. Predstavljajte si: tradicionalno italijansko prednovoletno pecivo zanimive recepture, ki prebudi brbončice in nas s svojo mehkobo in izjemnim okusom popelje v kulinarični raj, ob njem pa skrbno razvita vinska esenca iz kleti Vinakoper. Paneton je za vas razvil z Michelinovo zvezdico nagrajen chef Tomaž Kavčič, vinsko esenco pa so pridelali enologi v kleti Vinakoper.

Vrhunski užitek je torej zagotovljen, s tem pa tudi razlog, da Esenco Istre podarite svojim najbližjim ali jo postavite na domačo praznično okrašeno mizo. V vsakem primeru boste poželi val navdušenja. 

Kaj se skriva v praznični specialiteti?

Esenca Istre pride na police vinskega butika Vinakoper le v prednovoletnem času. Letos razveseljuje že tretje leto zapored, drugič zapored pa je njena receptura rezultat kreativnosti in inovativnosti chefa Kavčiča. Njegov paneton vsakič znova preseneča z nenavadnimi sestavinami, tokrat med njimi blestijo suhe fige, grozdje in solni cvet.

"Vsako leto nosi svojo energijo, zbir dogodkov in doživetij, ki so za nami. S tem vnaša tudi svojstveno kreativno spodbudo, ki jo nadgrajuje pestrost lokalnih surovin in raznolikost sodelovanj, partnerstev, ki jih ustvarjamo. Zato ni presenečenje, da Esenca Istre vsako leto lahko postreže z novimi okusi, novimi kombinacijami, ki so poklon letu, ki je za nami, našim sodelavcem, partnerjem in tradiciji naše izjemne gastronomije," o letošnjem panetonu razmišlja chef Kavčič.

Žlahtna esenca v prefinjeni parfumski steklenički

Enologa Vinakoper Boštjan Zidar in Rok Jamnik sta tudi letos posegla v najbolj žlahtne zaklade grozdja in iz sorte cipro za odličen spoj s panetonom ustvarila globoko rdeče likersko vino, imenovano esenca. V Vinakoper so jo ustekleničili v elegantno parfumsko stekleničko, tako da njeno žlahtno meglico poškropite po sveže razrezanem panetonu. S tem že tako edinstvena jed dobi še dodaten pridih glamurja in praznične čarobnosti.

Košarica