Naša zgodba Novice 24. Dobrodelna licitacija barik sodčkov

24. Dobrodelna licitacija barik sodčkov

06.12.2023

Poleg tradicionalne donacije Pediatričnemu oddelku Splošne bolnišnice Izola letos darovali tudi žrtvam poplav, skupaj kar 57.375 evrov

Dva rekorda sta zaznamovala letošnjo dobrodelno licitacijo barik sodčkov Vinakoper: rekordno število udeležencev, ki so zlicitirali rekordno vsoto donacije.  Klet Vinakoper bo tako, že 24 leto zapored, izkupiček dražbe, tokrat v višini 57.375 evrov, namenila v humanitarne namene in sicer, ne le Pediatričnemu oddelku Splošne bolnišnice Izola, temveč tudi Rdečemu križu Slovenije za žrtve poplav v Sloveniji.

Vinski poznavalci, gostinci, gospodarstveniki in drugi dobrotniki iz cele Slovenije, med njimi tudi kar lepo število takih, ki so na licitaciji Vinakoper redni gostje že vse od prve leta 1999, so se v sredo, 6. decembra, zbrali v hotelu Kempinski Palace. Licitacijo je poleg Mitje Meršol vodila tudi častna gostja Ingrid Mahnič, predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre.

Na 24. licitaciji barikov Vinakoper je bilo letos predstavljenih 13 sodčkov letnikov 2022 in 2023. Največ interesa je pritegnil sodček številka 12 oz. Cabernet sauvignon letnik 2022, katerega grozdje je zraslo v vinogradu na Debelem rtiču. Zanj je zmagovalni dražitelj ponudil kar 50 eur na liter, ter s tem zaznamoval vrhunec večera. »V Vinakopru se vedno trudimo, da na licitaciji ponudimo izbrane posebnosti, ki jih drugače ni mogoče dobiti. Glede na to, da se povpraševanje po belih vinih povečuje smo letos licitatorjem ponudili kar pet belih vin. Ponovno je bila na voljo tudi rdeča sorta Tannat, katera je že v letu 2019 vzbudila veliko pozornosti. Od rdečih vin pa niso manjkali tudi odličen Refošk, Shiraz, Merlot, Cabernet sauvignon ter rdeča zvrst. Vesel sem, da se zgodba in strast do vina, ki jo v Vinakopru gojimo že več kot 75 let, preko te tradicionalne licitacije, tako preliva tudi v dobrodelnost.« je dejal Boštjan Zidar, glavni enolog Vinakoper.

Dogodek, katerega častni pokrovitelj je bil minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, je združil ljubitelje vin dobrega srca iz cele Slovenije, med njimi veliko število vsakoletnih obiskovalcev, zvestih dražiteljev. »Ko gre za pomoč, za solidarnost, kot so jo zahtevale tudi letošnje poplave v Sloveniji, se spišejo najlepše zgodbe. Letos je dražbo zaznamovalo še posebej toplo in srčno vzdušje, saj se na dražbi vsako leto srečajo znani obrazi z enakimi dobrimi nameni in željo pomagati. Verjamem pa, da je k temu prispevala tudi posebna donacija dodatnega sodčka Malvazije, katerega izkupiček je namenjen Rdečemu križu Slovenije za prizadete po poplavah avgusta letos.« je poudaril Borut Fakin, direktor Vinakoper.

Izpostavil je tudi pomen sodelovanja in partnerstev ter združevanja v solidarnih projektih. »Tako posameznika kot podjetje dobrodelnost izpolnjuje in hkrati osmišlja njegovo vlogo v družbi. V Vinakoper dobrodelnost še posebej razumemo kot del našega poslanstva pa tudi tradicije, zato za naslednje leto že načrtujemo nove povezovalne akcije, podobne takim, kot je bilo martinovo dobrodelno vino 15 odtenkov rdeče. Čudovita zgodba, ki smo jo ob letošnjem martinovanju spisali s še 14 istrskimi vinarji - pravzaprav konkurenti. 15 refoškov smo združili v eni steklenici, jih zapakirali v 1.000 steklenic, jih postavili naprodaj in celoten izkupiček bomo namenili žrtvam poplav. S prodajo bomo lahko preko 10.000 evrov namenili žrtvam poplav, s čimer bo skupni znesek vseh naših letošnjih humanitarnih akcij presegel 20.000 evrov.« je še dejal.

Licitacija barikov Vinakoper pa iz leta v leto postaja tudi dogodek priložnosti; tako za premierne nastope mladih umetnikov – letos je to bila Klara Jazbec – kot tudi za grajenje novih partnerstev med posamezniki, ki jih vodijo iste vrednote. Kar je za druženje ob kozarcu vrhunskega vina pravzaprav odraz poslanstva, ki ga klet Vinakoper ima.

Leto dobrodelnosti

V Vinakoper s svojim družbeno-odgovornim ravnanjem niso usmerjeni zgolj v pomoč na področju zdravstvene oskrbe, temveč vsako leto podprejo tudi mlade kulturnike, katerih umetnije vključujejo v podobo svojih produktov. Ob tem so aktivni podpornik športa (NZS), zavedajo pa se tudi pomembnosti grajenja spoštljive in odgovorne kulture pitja vina.

Zaradi letošnjih katastrofalnih poplavah, ki so pretile po Sloveniji pa so se odločili, da vsem svojim dogodkom dodajo dobrodelno noto. Tako so že na dogodku letošnjega poletja Dolce Vita by Vinakoper celoten izkupiček večera namenili mladi družini v Mengšu, ki je v poletnih ujmah ostala brez vsega. Prav tako je bilo letošnje martinovanje »15 odtenkov Istre« v znamenju dobrodelnosti, saj so skupaj s 14-timi vinogradniki in vinarji slovenske Istre stopili skupaj in pripravili dobrodelno vino 15 odtenkov rdeče. Vino združuje 15 refoškov in odraža solidarnost in srčnost istrskih vinarjev. Izkupiček vina, ki je na voljo v vinskem butiku Vinakoper, pa gre v dobrodelne namene za žrtve poplav.

Košarica