Novice

Naša zgodba Novice Eko Refošk

Eko Refošk

14.03.2024

Vinakoper predstavil svoje prvo ekološko vino: »To so okus, vonj in arome pod taktirko narave«

KOPER, 14. marec – Po dobrih treh letih popolnoma ekološkega procesa pridelave od grozdja do steklenice je klet Vinakoper danes predstavila svoje prvo ekološko vino Eko Refošk iz linije Capris. Letnik 2021 je zaznamovalo sončno, suho in ravno prav toplo poletno in jesensko obdobje, zato je upravičeno pričakovati pravo umetnijo narave; grozdje je namreč pridelano ekološko, celoten proces v kleti pa je potekal po načelih »low intervention« in ekološke pridelave. Eko Refošk je od danes na voljo na policah večjih trgovcev ter v prodajalnah Vinakoper v Kopru, Ljubljani in Ilirski Bistrici.

»Leta pridelave našega prvega ekološkega vina bi lahko združil v tri besede: sodelovanje, pričakovanje in ponos,« je dejal glavni enolog Vinakoper Boštjan Zidar. »Začeli smo v sodelovanju z našim dolgoletnim dobaviteljem grozdja Sandijem Kalizanom, ki se je odločal, ali nadaljevati po poti ekološke pridelave. Ponudili smo mu podporo, spodbudo in strokovno pomoč – in rezultat je odlično dozorelo grozdje sorte refošk, ki ga je dobavitelj leta 2021 ponosno pripeljal v našo klet.« Sledilo je obdobje skrbne pozornosti, pazljive pridelave, pričakovanja, tudi učenja in konstantnega prilagajanja, predvsem pa občudovanja dela narave, ki je usmerjala postopek vinifikacije oziroma zorenja vina v hrastovih sodih. »Rezultat sta ponos kleti in vino čistih vonjev in okusov. To so okus, vonj in arome pod taktirko narave,« še dodaja Zidar.

Trajnostni pristop h končnemu pridelku

Capris Eko refošk 2021 pa ni naravi prijazen zgolj po svoji pridelavi. V kleti so ga ustekleničili v nekoliko lažjo steklenico, nanjo dali etiketo iz naravnega materiala, t.j. plute ter mu namestili naravi bolj prijazno kapico - namesto polilaminata so uporabili vosek.

»Capris Eko refošk je naš prvi pridelek, s katerim odražamo našo zavezanost trajnostni proizvodnji. Kot ambasadorji Istre, vseh njenih naravnih danosti, kulturnih vrednosti, tradicije in seveda tudi potencialov, smo že od nekdaj tesno povezani z naravo. Naše delo je vedno težilo k sonaravni pridelavi in predelavi grozdja, naša skrb za vinograde in ohranjanje biološke raznovrstnosti usmerja naše poslovanje, a zavedamo se, da gremo lahko še korak dlje,« pojasnjuje direktor Vinakoper mag. Borut Fakin. »Eko refošk je rezultat tesnih partnerstev, sodelovanja, podpore in naše odgovornosti, da okolju prijazne prakse spodbudimo in podpremo tudi vzdolž naše dobavne verige. Ter da z našimi izdelki spodbudimo našo skupnost in družbo kot tako, da cenijo, kar je lokalno in okoljsko najboljšega.«

Za namene pridelave tega vina je Vinakoper v sredini leta 2021 pristopil tudi k certificiranju kleti za pridelavo ekološkega vina in omenjeni certifikat vsako leto obnovil; v letu 2024 je tako Vinakoper že četrto leto zapored certificirani pridelovalec ekološkega vina. Hkrati je leta 2022 posadil tudi prvi lasten ekološki vinograd, v katerem se nahaja nova rdeča sorta Marselan (križanec med Cabernet Sauvignonom in Grenache). Klet Vinakoper si iz tega vinograda v trgatvi 2024 obeta tudi prve grozde in vino. 

Naravno + naravno = popoln par

Na predstavitvenem dogodku ekološkega vina, ki se je danes odvil v restavraciji KOGO, pa je Vinakoper v sodelovanju z istrskim pršutarjem Buršićem predstavil še eno lokalno, istrsko posebnost: špaleto. Gre za tradicionalno jed, ki je danes v celotni Istri prava redkost, čeprav je še pred nekaj časa polnila mize domačinov. »Špaleta je Istra v vsej svoji identiteti: pridelana je na naraven, domač način, oplemenitena z lokalnimi začimbami in zelišči in postrežena na način, ki združuje, povezuje, navdušuje,« je dejal kuhar pršutarne Buršić, Kruno Oreški. Ta polsuha sprednja svinjska plečka ni ne pršut, ne kuhana šunka, temveč specialiteta nekje vmes med obema; obložena s skorjo popra in lokalnih zelišč (česen, lovor in rožmarin itd.) in sušena tri mesece na hladni istrski burji, preseneti s sočno, mehko sredico pristnih okusov. Navzven močna, trdna, da kljubuje izzivom, navznoter mehka, srčna, darežljiva je odlična kombinacija Eko refošku.

Ta nas najprej preseneti s tipično, intenzivno rubinasto barvo z vijoličnimi odtenki, v vonju navduši temno jagodičevje, višnja, note črne murve in temne čokolade. V okusu pa zaznamo veliko začetne svežine in sadnosti, ki se nadaljuje v bogato strukturo in dolg pookus, v katerem zaznamo tudi rahlo pikantnost ter lepo vkomponirano prefinjeno noto lesa.

Eko Refošk iz linije Capris, letnik 2021, je naprodaj v vseh prodajalnah Vinakoper (Koper, Ljubljana, Ilirska bistrica) ter pri večjih trgovcih po vsej Sloveniji. Podrobnejše informacije najdete na www.vinakoper.si.

Košarica