Novice

Naša zgodba Novice Edinstven pilotni projekt Vinakoper: glasbeno vino

Edinstven pilotni projekt Vinakoper: glasbeno vino

10.04.2024

Rezultate dvoletnega projekta so avtorji ovrednotili v dveh sklopih: senzorično analizo vina, kot so bistrost vina, barva vina, vonj, okus ter ostalo, so analizirali na Kmetijskem inštitutu Slovenije. Analiza je potrdila odstopanja med vzorcem brez izpostavitve glasbi in tistim, ki je bil tekom vinifkacije izpostavljen Tartinijevi skladbi. Nato je bilo vino testirano še s strani pivcev, in sicer na slepi degustaciji, kjer je več kot 30 udeležencev testiralo tako vino z kot brez vpliva glasbe. Prisotni so ocenili, da so razlike očitne: najbolj je bilo zanimivo to, da je imel Refošk z glasbo bolj mehko in uglajeno kislino, hkrati pa so bili tudi bolj navdušeni nad sadno intenzivnostjo vonja ter polnostjo okusa tega vina.

»Glasbeno vino« je izšlo v omejeni izdaji, in sicer v simboličnih 330 steklenicah, med katerimi jih bo del naprodaj v Vinskem butiku Vinakoper, del pa namenjeno predstavitvenim aktivnostim partnerjev projekta.

Pozitiven vpliv glasbe

Glasba dokazano pozitivno vpliva na žive organizme; poznamo že pozitivne učinke glasbe, ki pomirjajo ljudi, rastline in živali. V Montalcinu v Italiji v vinograde postavljajo zvočnike in vrtijo klasično glasbo, katera blagodejno vpliva na rast grozdja. Podobne zgodbe se pojavljajo tudi v ZDA, Franciji in drugod po svetu. Glasba ni le spremljevalka, temveč sopotnik na poti, ki je preoblikuje vino v eleganco in subtilnost.

»Zvok je povsod okoli nas in težko si predstavljamo življenje v popolni tišini. V poskusu se srečujemo s hipotezo, da zvočno valovanje pozitivno vpliva na živa bitja, v mojem primeru na mikroorganizme, katere ob glasbeni spremljavi med alkoholnim vrenjem, biološkim razkisom in zorenjem  delujejo in pripomorejo k boljši različici vina,« je dejala Sara Pfeifer Milčinović, avtorica projekta Tartini 330: Sound Experience by Sara. Sara je v svojih študijskih letih prišla do ideje, da bi med alkoholnim vrenjem vina le-tega izpostavila določenim frekvencam in analizirala, kako frekvence vplivajo na rast kvasovk, ki so prisotne v vinu. Idejo in projekt so podprli v kleti Vinakoper in tako so pričeli prvi poskusi. 

Na zgodovinskem terroirju griča »Šantoma« so v kleti Vinakoper potrgali grozdje sorte refošk in ga skozi celoten proces pridelave izpostavili izbrani klasični glasbi omenjenega virtuoza Giuseppe Tartinija. »Ta refošk nam poklanja, tipično intenzivno barvo, opojne vonjave temnega jagodičevja in nepogrešljiv okus, v katerem doživljamo mehkobo in sočnost. V vinu, ki ga je skozi cel proces pridelave božala izbrana klasična glasba, lahko uživamo v harmoniji vonjav in okusov, ki nas odpeljejo na razigrana in s soncem obsijana gričevja Istre,« je dejal Boštjan Zidar, glavni enolog Vinakoper.

Projekt, ki je nastajal kar dve leti je plod sodelovanja med Obalnimi galerijami Piran, Vinakoper in Občino Piran. »Predstavljajte si popotovanje skozi čas in okus, ko se združita umetnost in tradicija v posebni seriji vina. To je Tartini Sound Experience by Sara,« je pričela Mara Ambrožič Verderber, direktorica Obalnih galeriji Piran. »Sara Pfeifer Milčinović je v svoji znanstveni domišljiji združila vplive zvoka na delovanje kvasovk med procesom alkoholnega vrenja. Vino je dozorevalo v hrastovem sodu barrique, vendar to ni bilo običajno zorenje. Bilo je izpostavljeno zvokom Tartinijeve glasbe, ki so se prepletli s procesom pridelave vina. Glasba, ki se je predvajala skozi celoten proces je bila sonata Re maggiore, izbrali smo dotično sonato tudi zaradi imena, saj je sorta refošk poznana kot kralj rdečih,« je nadaljevala Mara Ambrožič Verderber.

Projekt Tartini 330 so podprli tudi na Občini Piran. O samem projektu in sodelovanju je izpostavila podžupanja Manuela Rojec sledeče: »Zamisel, da lahko vsak, ki nas obišče, od visokih gostov do naključnih obiskovalcev, v enem izdelku najde (in odnese) vse, kar nas zaznamuje in nas naredi edinstvene, se nam je zdela genialna. Kulturna dediščina, umetnost, enogastronomija, kreativnost in predvsem sporočilo glasbe, ki povezuje so dragocenosti, ki jih Občina Piran z vinom Tartini Re Maggiore podari svojim partnerjem in hkrati začetek promocije Istre kot edinstvene destinacije.«

Vinakoper podpornik umetnosti

V Vinakoper s svojim družbeno-odgovornim ravnanjem vsako leto podprejo mlade kulturnike, katerih umetnije vključujejo v podobo svojih produktov.

Letos so bili tudi izjemno dobrodelni, tako so že na dogodku letošnjega poletja Dolce Vita by Vinakoper celoten izkupiček večera namenili mladi družini v Mengšu, ki je v poletnih poplavah ostala brez vsega. Prav tako je bilo letošnje martinovanje »15 odtenkov Istre« v znamenju dobrodelnosti, saj so skupaj s 14-timi vinogradniki in vinarji slovenske Istre stopili skupaj in pripravili dobrodelno vino 15 odtenkov rdeče. Piko na i pa je letošnjemu letu dala 24. dobrodelna licitacija barik sodčkov, katere izkupiček gre že tradicionalno pediatričnemu oddelku Splošne bolnišnice Izola, letos pa tudi Rdečemu križu Slovenija za žrtve poletnih poplav.

Košarica