Naša zgodba Novice PRENOVLJENA MALVAZIJA CAPO D'ISTRIA

PRENOVLJENA MALVAZIJA CAPO D'ISTRIA

22.02.2024

Prva od prenovljenih vin te prestižne linije kleti Vinakoper, ki jo sicer poznamo že več kot 25 let, je danes že naprodaj, to je malvazija. "Ker imajo prednost dame, je čast najprej pripadla našemu belemu paradnemu konju Malvaziji," je pojasnil glavni enolog Vinakoper Boštjan Zidar. "Da je Malvazija kraljica belih istrskih vin, je že velikokrat dokazala. Dokazala pa je tudi, da zna biti elegantna in predvsem tudi moderna, kar jo je popeljalo na piedestal modernih in trendovskih belih vin. Vsekakor smo veseli, da ta bela sorta postaja čedalje bolj iskano in zaželeno vino tudi pri najzahtevnejših vinskih poznavalcih."

Gre za Malvazija Capo d'istria z letnico trgatve 2022, ki prva odraža tudi posebnost pridelave te prenovljene linije.

Najboljše lege. Malvazija Capo d'Istria je pridelana izključno iz grozdja, ki prihaja iz lege Debeli rtič.

Ročna trgatev. Po trgatvi, ki je bila opravljena ročno, je bilo grozdje pripeljano v klet v zabojčkih.

Optična selekcija. Grozdne jagode so bile še dodatno selekcionirane preko optične selekcije, ki je od dobrih izbrala tiste najboljše.

Hrastovi barrique sodčki. Po prešanju in bistrenju je bila opravljena alkoholna fermentacija v precizno izbranih hrastovih barrique sodčkih, in sicer delno novih delno enkrat rabljenih z različnimi ožigi in izvori lesa.

Dobro leto zorenja. Po osmih mesecih zorenja so enologi izbrali le tista vina iz posameznih barrique sodčkov, ki so ponudila zahtevano kvaliteto ter jih združili in pripravili za stekleničenje. Po stekleničenju je vino zorelo v steklenicah še 6 mesecev.

Rezultat je kompleksno pa zaradi sočnosti še vedno izredno lepo pitno elegantno vino z zelo širokim spektrom gastronomskih priložnosti. "Vino je na vonju najprej nekoliko diskretno, po nekaj trenutkih pa se odpre in pokaže veličino malvazije, ki ji jo daje bližina morja, obilica sonca in flišna zemlja. Zapelje nas v svet mediteranskih zelišč, nato pa nas navduši z vonjavami zrelega rumenega sadja, karambole, rumene slive, citrusov, belega popra, kremena,…in presenetljivo nežnega dotika lesa, ki se je izredno lepo vkomponiral v kompleksno aromatiko tega vina. V okusu lahko uživamo v prijetni nežno sladki mehkobi, ki jo razigra prijetna sočnost tega vina. Veliko mineralnosti, ki tvori skoraj slan okus, se lepo pomika skozi celoten okus tega vina do pookusa, v katerem se odpirajo sadno zrele note rumenega sadja, nežnega pridiha lesa, prijetne sočnosti in delikatne pikantnosti," je novo malvazijo opisal Boštjan Zidar.

Tudi zunanja podoba vina bo na prodajne police vnesla svežino presenečenja. Poslej jo bomo našli v steklenici, ki so jo v kleti v preteklosti uporabljali za linijo Istrski Rubini. Etiketa nove linije je sicer oblikovno sodobna, prestižnost linije izpostavlja tudi z dodanim napisom "supreme selection", a s svojimi elementi hkrati ohranja tesno povezanost s tradicijo. V ozadju etike namreč prepoznamo zemljevid, prepoznaven element te linije, ki je ob prenovi natančno locira tako Koper kot tudi Debeli rtič, iz katerega prihaja največ grozdja za to linijo. Celotna etiketa sedaj izkazuje več prestiža in dviguje vino na višji nivo.

"Prestižna linija Capo d'Istria je že v preteklosti dosegla visok renome med poznavalci vin in postavila klet Vinakoper med cenjene pridelovalce vin. Z njo smo vstopili v marsikatere cenjene, prestižne restavracije, katerih chefi so prepoznali njeno vsestranskost pri spajanju z vrhunskimi kulinaričnimi krožniki. Za prenovo smo se odločili, saj smo bili prepričani, da lahko že tako vrhunsko linijo popeljemo še stopničko više in jo oplemenitimo z nekaj sodobnega pridiha višje elegance. Prepričan sem, da nam je to uspelo, saj nam to sporočajo tudi prvi odzivi naših kupcev," je povedal Borut Fakin, direktor Vinakoper.

Košarica