Naša zgodba Novice Novo priznanje Michelina za KOGO

Novo priznanje Michelina za KOGO

19.06.2024

»Navdušeni smo, da smo ohranili priporočilo Michelina, pomembno nagrado Michelin Selection, ki nas uvršča med najboljše gostince v Sloveniji,« je po današnji podelitvi Michelin Guide Slovenija za leto 2024 povedal Marko Kozel, vodja restavracije Kogo, v kateri kreativne istrske dobrote ustvarja chef Tilen Župevec. Nagrado razumejo kot potrdilo ustvarjenih novosti zadnjega leta in kot izziv za doseganje naslednje Michelinove stopničke.

Restavracija Kogo je drugo leto zapored prejemnica Michelin selection priznanja, ki pomeni zagotovilo za kulinarične posebnosti, skrbno pripravljen in dober obrok. V zadnjem letu so, kot pravijo v Kogu, gradili predvsem na posebnostih njihove ponudbe, ki že vse od prvih dni prepleta avtentične lokalne in tradicionalne recepture z modernim, inovativnim pridihom chefa Tilna Župevca.

»V Kogu dihamo in ustvarjamo družno, kot ekipa, kar se vedno znova odraža v odličnosti naših krožnikov – ponovno pa to potrjuje tudi priznanje Michelina,« je povedal Marko Kozel, vodja restavracije Kogo. »V zadnjem letu smo naš meni večkrat osvežili, dodali nove, bolj drzne okuse in s tem utrdili posebnost naše vloge v gastronomiji Primorske regije. Letošnje priznanje je zato še posebej pomembno, saj potrjuje, da naša kulinarika nenehno napreduje. S ponosom smo eden redkih ponudnikov, ki so bili prepoznani po ustvarjanju jedi po istrskem vodilu in najvišjih kriterijih oziroma standardih.«

Za prejem nagrade ustvarjalcem Koga, ki sicer deluje pod okriljem Vinakoper, čestita tudi direktor Vinakoper Borut Fakin. »Restavracija Kogo je na našo lokacijo vnesla poseben ritem in spodbudila dinamiko ter življenje vseh nas. Mladostna energija chefa, njegovi praktično vsakodnevni izzivi, v katerih išče idealen spoj kulinarike in vina, pa tudi vztrajnost pri odkrivanju novih, presežnih okusov, ter prodorna vizija Marka Kozela in sopartnerja Aljoša Mlinarja se nedvomno odražajo tako v zadovoljnih gostih, ki se vztrajno vračajo na dnevna kosila ali degustacijske večere. Pa tudi v navdušenju in nasmehih vseh, ki obiščejo naše dogodke in ob odličnih vinih Vinakoper spoznavajo najboljše istrske dobrote restavracije Kogo. Čestitke celotni ekipi!«

In kaj na ponovno priznanje pravi mladi chef Tilen Župevec? Zastavili smo mu par trenutku ustreznih vprašanj, katerih odgovori so odražajo njegovo ljubezen do ustvarjanja, njegov svež pogled na kulinariko in njegovo željo po tem, da prav vsak gost s krožnika pobriše vsako zadnjo drobtinico.

Kako se bo odrazil zalet, ki ste ga dobili z novim priznanjem Michelin Selection?

Res je, zalet je precejšen in nas vodi v nova raziskovanja, navdihuje k ustvarjanju novih okusov s surovinami lokalnih pridelovalcev. Rezultat bo zagotovo še bolj dovršen meni oziroma še bolj izpopolnjeni kakovostni krožniki.

 

Restavracija Kogo je stičišče vsega avtentičnega, kar ponuja Istra – od vina do ponudbe Deli & Gourmet, kot ste poimenovali paleto domiselno postreženih okusov lokalnega značaja. Kje se v tej identiteti Istre odraža vaša individualnost?

Predvsem v tem, kako mi razumemo Istro na naš svojevrsten način. Istra je domačnost, tradicionalni krožniki. Tako Istro negujemo in jo v kreacijah ohranimo, vendar ji dodamo še pridih moderne kulinarike in vse skupaj postrežemo drugače. Tako so naši krožniki bolj zanimivi in kompleksni, vendar še vedno s čistimi okusi Istre.

Se v naslednjem letu spogledujete s prvo zvezdico?

Mislim, da že kar uspešno izpolnjujemo vodilo restavracije Kogo, da postanemo istrsko stičišče kulinarike in vina za vse goste. To pomeni, da moramo zadovoljiti široko paleto okusov in zahtev in ponujati vse od kosil do zaključenih družb, kulinaričnih delavnic itd. Da smo prišli do te točke danes, smo že zelo počaščeni in zadovoljni in v kolikor nas bo Michelin prepoznal s podobnim načinom delovanja, da smo primerni za 1 ali več zvezdic, jo bomo seveda odprtih rok pozdravili in sprejeli.

Če danes pridemo k vam na obisk, čestitat za priznanje, kaj slavnostnega nam boste postregli?

Vsekakor nekaj po vašem okus; naša kulinarična raznolikost je praktično brezmejna. Istra ponuja vse; od morskih jedi do mesnih, domačih “pašt”, tartufov, suhomesnin, sirov, itd. Z našim premišljenim jedilnikom bi lahko torej ustregli večino vašim želja, zato smo tudi primerni za vse zahtevne in manj zahtevne goste, ki si želijo uživati v odlični družbi, vrhunski kulinariki in izbranimi vini Vinakoper, ki kraljujejo na naši vinski listi!

Košarica