Naša zgodba Novice Decanter World Wine Awards

Decanter World Wine Awards

20.06.2024

Ste si danes privoščili z Decanterjem nagrajeno vino pa tega niste vedeli?

V VInakoper se veselijo nagrad, ki so jih prejeli na letošnjem, že dvajsetem ocenjevanju vin Decanter. Na londonskem tekmovanju vin so skupaj prejeli 18 odličij, med katerimi ja najbolj navdušila linija Koper in z njo najbolj priljubljeno buteljčno vino Koper Sladki muškat.

»Linija Koper je s petimi nagradami zares presenetila,« je povedal glavni enolog Vinakoper Boštjan Zidar. »Gre namreč za linijo, ki jo slovenski kupci dobro poznajo; pri nas je to najbolje prodajana in priljubljena trgovska linija. Zato verjamem, da bodo tudi kupci veseli ob spoznanju, da si na mizo radi postavijo na Decanterju nagrajeno in s srebrno oziroma bronasto medaljo okronano vino.« Koper Sladki muškat je namreč že vrsto let najbolj priljubljeno buteljčno vino v Sloveniji, ocenjevalci 20. Decanter World Wine Awards, največjega in najvplivnejšega ocenjevanja vin na svetu, so letnik 2023 ocenili s 93 točkami in mu podelili srebrno medaljo. Slednjo je s točko manj prejel Koper shiraz 2022, z 91 točkami je bil srebrn tudi Koper refošk 2022, bronasto nagrado pa sta osvojila Koper sivi pinot 2023, 88 točk, in Koper malvazija 2023, 87 točk.

Skupaj torej 3 srebrne in 2 bronasti medalji za med kupci najbolj priljubljeno linijo Koper, kar v Vinakoper ocenjujejo kot velik uspeh. Poleg tega je klet prejela še 4 srebrne in 9 bronastih medalj. »Slovenski vinarji uspehe na Decanterju nizamo iz leta v leto, pričakovanja so vedno višja, a potrebno se je zavedati, kako zahtevno je to tekmovanje. Govorimo o tekmovanju, na katerem vina ocenjuje več kot 200 ocenjevalcev in na katerem se na degustacijske mize zgrne preko 15.000 vzorcev; in ko pogledamo naše uspehe skozi to perspektivo, je vsaka medalja vredna zlata. Še posebej, če z njo linija, ki ni razvita kot tekmovalna, poseže po množičnih odličjih,« je povedal Borut Fakin, direktor Vinakoper.

Košarica